egyptenRöda havet vid Egypten är speciellt för dykare. Vattnet är klarblått med vackra vikar och miljoner fiskar. Vattnet är klart och har skyddade rev, koraller och vrak. Röda havet är perfekt dykdestination.

Egypten erbjuder inte bara mycket att göra i havet utan det finns mycket att se på land också.  Glöm inte att besöka sfinxen, pyramiderna och luxor.  Det finns väldigt mycket goda teer i Egypten och jag rekommenderar att du prövar deras berömda äppelte och andra teer medan du är där.

Taba

Taba är en mindre stad vid norra spetsen av Aqababukten. Det har ett fascinerade och endemiskt marint liv. Det är en utmärkt plats att utforska genom snorkling eller scuba-dykning. Dock kan det inte jämföras med Röda havet mer söderut där det är riktigt frodigt med både växter och djur.

Dahab

Dahab, är en av världens mest kända dykplatser med det ”Blå hålet”. Dessa tunnlar/gångar bör inte amatörer ge sig in i. Det är lätt att simma vilse, fastna eller gripas av panik. Stiger du ner för fort på djupet riskerar du att utsättas för kväveförgiftning och vid för snabb uppstigning dykarsjukan. Det finns flera välskötta tryckkammare i Dahab. Se till att dricka mycket innan dyken så du inte blir uttorkad. Många utövar fridykning där.

Sharm el sheik

angelfish i röda havetSharm el Sheik, har spektakulära undervattensrev med starka strömmar. Barracudor och hajar cirkulerar längs revens kanter på jakt efter föda. Åker du längre söderut till Ras Mohamed Nationalpark finns blandade vatten med friska, sunda korallrev med en mängd olika fiskarter. Det anordnas dagsturer till det skyddade området. Det finns två utvalda dykplatser där strömmarna är kraftigare, Shark- och Yolandareven.

Hurghada

Hurghada, Giftun Island, har en mängd olika dykplatser med fantastiska korallrev och möjligheten att stöta på en barracuda, tonfisk, delfin eller ännu större arter. Ön ligger ungefär en timme bort från fastlandet och förutom dykning finns det inget annat att se på ön. Vackra sandstränder, och klart vatten. Ta med vattenflaskor att dricka så du undviker uttorkning när den starka solen ligger på.Tyvärr ger oftast dagsturerna som hotellen anordnar alldeles för kort tid till själva dykningen så se över olika alternativ att ta sig dit.

Safaga

Safaga, i Soma Bay stiger sju korallpelare nästan upp till ytan från ett ca 14 meters djup. Många revfiskar såsom Napoleonfiskar, blåsfiskar och drakfiskar har sitt hem där. Det är också en välkänd nattdykplats.

Dykning i egypten

Dykning är alltid bra året om i Egpten. Klimatet är varmt och torrt, lufttemperaturen varierar från 21-40°C. Norra Egypten står för de lägre graderna under vintern. Temperaturen i Egyptens vatten beroende på säsong varierar mellan 21-30°C. Sikten i vattnet brukar vanligtvis vara klar och sträcka sig från 15-170 meter.

PADI (Professional Association of Diving Instuctors) är världens största utbildningsorganisation för sportdykare. Det finns olika nivåer på deras kurser och för att genomföra dyk i Egypten rekommenderas det att du tar PADI Deep Diver och PADI Drift Diver kurserna. Desto mer du vet om riskerna och farorna du kan utsättas för under ett dyk desto lättare är det att undvika dem.

Det krävs ett undertecknat läkarintyg som visar på att du är fullt frisk för att kunna påbörja en dykutbildning. En nybörjarutbildning tar mellan 3 och 4 dagar beroende på elevens framsteg. Det ingår poolträning, dyk på öppet vatten och ett teoretiskt prov för att visa vilka kunskaper du nu besitter. Efter det är du certifierad att dyka 18 meter tillsammans med en vän som också är utbildad.