Marocko ligger i Nordafrika och har en kustlinje med både Atlanten och Medelhavet. Den gränsar mot västra Sahara i söder, Algeriet i öster och de spanska nordafrikanska territorierna Ceuta och Melilla vid Medelhavskusten i norr. marockoMänniskor reser till Marocko för att åka på en kamelsafari i öknen eller utforska de exotisk basarerna, det är inte många som åker dit för att dyka.

Dykningen i Marocko är begränsad. En myt är att det skulle vara förbjudet med fritidsdykning men det stämmer inte. Däremot är Marockos dykindustri underutvecklad och det kan vara svårt att hitta ett certifierat dykcenter. Västra Medelhavet har oftast milda väder- och havsförhållanden som lämpar sig för dykning. Strömmen är svag, nästan obefintlig.

Dykning kan ske året om på grund av Marockos vänliga väderförhållanden. Från november till mars ligger lufttemperaturen mellan 11-21°C, april till september är det varmare med 19-29°C. Vattentemperaturen från januari till mars ligger på 17°C för att sedan under juli-september stiga upp till 23°C. Trots att Marocko ligger på samma breddgrader som Florida så är vattnet överraskande kallt.

Det går inte bara att dyka upp på en strand och hoppas på att hitta en kvalificerad dykinstruktör. De som söker efter ett dykcenter får leta lite extra då de endast finns på få platser som Tanger. I södra Marocko ligger kuststaden Agadir. Där kan du uppleva dyk och utforska korallrev tillsammans med en kvalificerad dykinstruktör. Du får då lära dig grunderna och börja med att lära dig att använda utrustningen på grunt vatten innan du är redo att dyka ner 20 meter djupt tillsammans med din instruktör. Du kan få uppleva ett dyk innehållande utforskning av grottor och rev.

delfinerMarocko är en av de få ställen i världen där simning med delfiner på öppet hav är lagligt. Vissa båtturer kombinerar dykning med delfinskådning. Delfiner är lugna i havet men tänk på att det är vi som är besökare i deras hem. Observera dessa djur, precis som med allt havsliv, på ett respektfullt sätt. Precis som vid dykning vid ett korallrev, finns det en grundläggande kunskap och färdighet som krävs för att njuta av upplevelsen. Vissa djur interagerar bättre med snorkeldykare än med dem som bär full scuba-utrustning. Låt delfinerna ha sitt utrymme så de känner sig lugna. Då blir de mer nyfikna och benägna att närma sig och stannar kvar längre. Innan ditt möte med delfinerna är det bra om du läser på om deras signaler och beteenden så du snabbt kan känna av förändringar som sker i en grupp med delfiner. Vassa naglar eller ringar kan skada delfinens känsliga hud.

Havssköldpaddor kan man få syn på ibland och reven är bebodda av krabbor, tonfisk, havsabborrar och en mängd andra fiskar.

Eftersom Marocko ännu inte har placerat sig på fritidsdykarnas kartor så har dykarna som åker hit fördelen att undvika folkmassor. I de populära dykområdena är den verkliga utmaningen att vara först på plats så att ingen annan har hunnit störa fisken. Vid Marockos stränder är det ingenting du behöver oroa dig för än så länge iallafall.