Dykning är en snabbt växande sport i världen. SCUBA står för ”Self Contained Underwater Breathing Apparatus” det vill säga utrustning som gör att vi kan andas under vatten. Lufttuberna benäms lite felakttigt när vi kallar dem för syrgastuber. Det är inte ren syrgas i dem det skulle faktiskt förgifta dykarna. Normalt sett är det atmosfärsluft eller kanske nitrox eller trimix som tuberna är fllda med. Andelen syrgas måste anpassas i förhållande till dykdjupet. Kvävet i lufttuberna kan leda till kväveförgiftning vid djupare dyk och det har samma effekt som överdriven alkoholkonsumtion. Det går lätt att lösa genom att simma närmare upp mot ytan. En mer allvarligare effekt av kvävet är dykarsjukan som är en tryckfallssjuka. Kvävet börjar bilda bubblor i dykarens kropp. När dykaren senare återvänder till ytan och ett normalt lufttryck blir det ett problem som kan leda till döden. Scuba divingDet är därför mycket viktigt som dykare att komma ihåg att aldrig stiga uppåt för fort i vattnet oc aldrig komma tillbaka till ytan för snabbt.

Säkerheten är mycket viktig vid all sort dykning. Dyk inte på egen hand och prova inte på det utan en ordentlig utbildning. Det finns dykskolor på de flesta platserna i världen och det är viktigt att få rätt utbildning innan du ger dig ut i det stora blå. Turistområden där dykning är populär brukar ha flera dykutbildningar som du kan ta på plats där. Kolla upp platsen du ska till innan för att se vad de har att erbjuda så du kan jämföra.

För fritidsdykare är djupgränsen mellan 30 och 40 meter. Vill du dyka djupare än så krävs det särskild träning eller en dykarvän med specialutbildning.

Grundsakerna du behöver investera i för att kunna dyka är:

En mask som skapar ett luftutrymme framför dina ögon som gör att du kan se och fokusera bättre under vatten. Näsan täcks för att förhindra vattnet från att ta sig in där. Du använder dig av näsan för att utjämna lufttrycket i masken när du går djupare under dyket. Prova ut en mask som passar ditt ansikte, det finns en uppsjö av olika modeller, stilar och färger. För att få en vattentät passform finns det några knep du kan prova redan i affären innan du köpt masken för att slippa överraskningar senare. Titta upp i taket och lägg masken över ansiktet utan att sätta fast den med bandet. Den bör följa ansiktets linjer och ligga jämnt över ögon, näsa, kind. Fäst en snorkel vid masken och se om den fortfarande känns bekväm. Titta sedan rakt fram, forfarande med masken mot ansiktet men utan spännabandet. Andas in försiktigt, masken ska då sugas fast lätt mot din hud och du kn upptäcka om den är helt tät mot ditt ansikte nånstans. Gör samma sak med snorkeln på plats. Justera remmen och ta på dig masken. Näsfickan ska inte röra vid din näsa och kanten runt masken ska kännas bekväm mot panna och kinder.

Snorkeln ska kännas bra i munnen och inte skava någonstans. Den ska kunna fästas bra på din mask och du ska kunna andas lätt i den.

Fenorna ska ha en skön passform som inte klämmer på tårna, du ska kunna vicka på dem annars är fenorna för små. Det finns fenor du bara stoppar i fötterna i och så finns de dem som det krävs speciella skor till. Det beror på vilka slags dyk du har tänkt att utföra.